Miten näen kirjojen henkilöt?

Kirjaa lukiessa päädyin taas kerran harhailemaan ajatuksiini. Mieleeni tuli ajatus, jota olen aiemminkin miettinyt. Miten muut ihmiset näkevät kirjoissa esiintyvät henkilöt ja tapahtumat? Olen kiinnostunut psykologiasta, joten kiinnostaisi tietää, mitkä asiat tähän vaikuttavat, jos vaikuttavat.  Jos et pidä lukemisesta ja luet jotakin ”pakotettuna” niin kuvitteleeko kirjan tapahtumia ollenkaan mielessäsi vai koitatko vain päästä mahdollisimman nopeasti kirjassa eteenpäin. Ovatko kirjojen tapahtumat ”kuvia” vai ”videoita” vai vaihteleeko se ollenkaan ihmisten välillä? Epäilisin mielikuvituksella olevan jotakin vaikutusta näiden kysymysten vastauksiin, sillä kirjojen tapahtumien kuvittelu vaatii luovuutta ja mielikuvitusta, koska yleensä kyseessä on tuntematon tapahtuma tai paikka. 



(Lapsi numero 8, Kim van Alkemade)



Itse näen kirjojen henkilöt lähes aina kasvottomia. Ihan sama kuinka paljon kasvojen piirteitä kuvaillaan, on kasvojen kohdalla kuitenkin aina vain sumea alue. Joissain tapauksissa kirjassa oleva kuva tai kirjasta tehty elokuva määrittävät jonkin henkilön ulkonäköä enemmän kuin kirjan kuvailut, mikä on ärsyttävää, jos se ei vastaa kirjan kuvailua. Jos kirjassa taas ei kuvailla henkilöitä lähes yhtään, näen kaikki hahmot vain sameina tai jonkin stereotypian perusteella. Esimerkiksi kirjan henkilön ollessa tutun niminen, se voi vaikuttaa kirjan henkilön ulkonäköön. 


Kirjan tapahtumien liikkumista mietin pitkään ja tulin siihen tulokseen, etten itse näe tekstiä lukiessani tapahtumia ”videomuodossa”, johtuen luultavasti lukemisen hitaudesta. Tapahtumat ovat yleensä pysähtyneitä ja juuri sellaisia, kuin sarjakuvissa ja elokuvissa leijuu ajatuskuplissa, joiden ympärillä on sumua. Vaikka kertoja olisi minä-kertoja, näen silti useimmiten tapahtumat ulkopuolisen silmin ja yläviistosta. Tätäkään en koskaan ole tullut ajatelleeksi. 


Tämän tekstin kirjoittaminen oli avartavaa, sillä en ole koskaan pohtinut näin syvästi, miten ajattelen tapahtumia kirjoja lukiessani. Yritin kiinnittää tähän huomiota ja päädyin edellä mainittuihin vastauksiin. Jos haluat kertoa omia ajatuksiasi siitä, miten näet kirjojen henkilöt, voit jättää kommentin tai vastata nimettömästi kyselyyn alla olevasta linkistä (tällä ei ole mitään tieteellistä tarkoitusta). Jos kyselyyn tulee muutamia vastauksia kerron niistä yhteenvedon jossakin postauksessa. 

https://docs.google.com/forms/d/1hCF2GKlzjWMYp6iKjq6RpJpt5eQyfdlqO301VUV2X0k/edit

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Bujo ilman koristeluita vai itse piirretty kalenteri?

Postikorttinauha ja viikko bloggausta

*Tähän kliseinen otsikko onnellisuudesta*